torstai 13. syyskuuta 2018

Kesä ja katkaravut

Elämä on <3
Onneksi se on ohi!! Nimittäin kesä. Tarkoitus oli kirjoittaa blogia sesongin keskeltäkin, mutta luovuin ajatuksesta kolmannen helleviikon kohdalla. En liioittele ollenkaan kun sanon, että tämä kesä oli lyhyen yrittäjäurani rankin. Järjetöntä hikoilua ja uupumusta, viikosta toiseen loputonta säätiedotusten kyttäämistä (viileneekö ennustejakson loppupuolella, edes vähän, edes pari astetta) ja loppupuolella jo aitoa pelkoa hevosten jaksamisesta, ja kieltämättä omistakin voimista. Jaksettiinhan me sitten kuitenkin, vaikka emännällä alkoi heinäkuun päättyessä jo pikkuhiljaa kevyesti viiraamaan. Sesonki sinänsä meni muuten kuin ennenkin, turisteja onneksi riitti ja moneen iloiseen lomalaiseen pääsin kesäkuukausien aikana tutustumaan. Tallin yksärit ja muut tukijoukot auttoivat miten vain ikinä kykenivät ja helteitten vihdoin väistyttyä voimatkin palasivat ennalleen ja mieli on taas virkeä uusien haasteiden edessä. Muutama viikko ollaan jo maastojen lisäksi kenttätunteja pyöritetty ja uusi vakkariryhmäkin aloitti tänään tutustumisen islanninhevosen saloihin.

Rakastavaiset (kuva Hanna Liira)
Önöähän ei paljoa helteet ja kesän kiireet päässeet rasittamaan. Rouva nääs lomaili ”rakkauvven kesä vol 2”-teemalla yhteen lasketusti useamman viikon sesongin aikana. Alkukesästä pasahti meikäläiselle nimittäin päähän, että hei mitenkäs se varsaprojekti. Kuin tilauksesta sain soiton Nilsiästä Kinahmin Hevostilalta Liiran Hannalta, joka ilmoitti orimahdollisuudesta heinäkuulle: Tuulensillan tallilta Etelä-Suomesta oli Hanna Leppäsen Sæþór frá Sæfell tulossa käymään Kinahmiin ja vastaanottamaan tammoja siellä, joten buukkasin oitis Önskälle lemmenloman. Kinahmissa kiiman odotteluun sitten menikin tovi, mutta sieltä se sitten tuli ja 16.7. oli viimeinen astuminen, jonka jälkeen haettiin tyttö kotiin. Tiineysultrassa kuitenkin taas nieltiin kyyneleitä – mitään ei näkynyt. Olin jo heittämässä hanskat tiskiin koko säädön suhteen (ja muutenkin meininki oli se että tämä kesä on viimeinen jolloin yritetään), mutta kysyin sitten kuitenkin kuinka kauan Samppa-ori vielä Nilsiässä viipyy. Muutama viikko oli vielä peliaikaa, joten ei muuta kuin tamma koppiin heti seuraavana päivänä ja tien päälle. 
Tokalle (turhalle)
astutusreissulle lähdössä.

Sovittiin myös Hannan kanssa että parin päivän päästä heille tuleva eläinlääkäri ultraisi samalla Önön, jotta nähtäisiin missä vaiheessa kiiman suhteen silloin mennään. Ultrapäivänä sitten laittelin hevosia vaellukselta pois ja tallituvalle palatessa huomasin Hannan soittaneen. Puhelu takaisin ja Hanna tyrkkäsi luurin eläinlääkärille: ”ei tätä sinun tammaa voi oikein astuttaa kun se on tiine”. Tiineysultra kotona oli siis ollut Önölle himpun verran liian aikaisin. En voi muuta sanoa kuin että tunne oli sanoinkuvaamaton. Hypin tuvalla tasakäppää, itkin, nauroin ja kiljuin. Voiko tämä olla tottakaan!! Ja kyllä se on – viimeisimmässä ultrassa muutama viikko sitten kuvassa näkyi jo hahmon saanut muutaman sentin kokoinen katkarapuhevonen.



Mitä reenaamiseen tulee niin Önökkelin kanssa jatketaan hommia toistaiseksi kuten ennenkin. Tiineyden ensimmäiset viikot tamma oli kummallisen rauhallinen, jopa flegmaattinen, mutta palasi pian ennalleen ja hoitaa vetohevosen työnsä nyt yhtä reippaasti kuin aiemminkin. Myös kenttähommia on taas päästy tekemään ja ollaan nyt siinä vaiheessa että mennään käynnin lisäksi jo tölttiäkin melko oikeinpäin, mutta valitettavasti edelleen melko eksoottisessa tahdissa. Niinpä seuraavaksi on opemme Aihkisalon Outin neuvojen mukaan vuorossa lanneselän aktivointi - eli nyt minun pitää jo viimeistään uskaltaa yrittää laukannostoja kentällä (hui). Huomenna mennään siis vähän ”lässyn lässyn laukkaa” (onni on valkku jonka kielikuvat saa nauramaan ratsastaessa). Kerron sitten onnistuiko – siihen asti muistakaa nauttia töltistä ja hevosistanne, kaikissa tahdeissa!

I present you: Pylpyrä frá Riekki!